Loslaten in Zambia
African Luxury Impressives

Loslaten in Zambia

Author picture
In 1855 schreef David Livingstone over de Victoria watervallen: “geen enkel ander uitzicht kan de schoonheid hiervan overtreffen” en “zulke lieflijke beelden moeten de engelen tijdens hun vluchten met bewondering bekeken hebben”. Ruim 160 jaar later stond ik zelf bij de Victoria watervallen en moest ik dr.Livingstone gelijk geven.

Victoria watervallen en Devil's pool

De watervallen liggen precies op de grens van Zambia en Zimbabwe en bestaan feitelijk uit vijf afzonderlijke watervallen. Vier liggen in Zimbabwe; The Devil’s Cataract, The Main Falls, The Rainbow Falls en The Horseshoe Falls, en één in Zambia, The Eastern Cataract. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je hier uitsluitend watervallen aantreft. Er valt hier nog heel wat meer te beleven en te ondernemen. Zo heb ik een minicruise gemaakt op de Zambezi rivier, intussen de nijlpaarden en krokodillen bekijkend, en gepicknickt op één van de vele eilanden. Als het enigszins kan probeer ik om ook naar de lokale markt te gaan. Op de een of andere manier word ik daar vrolijk van en je knoopt er gemakkelijk een praatje aan. Ik heb ook een bad genomen in Devil’s Pool dat aan de rand van de watervallen ligt en waarvandaan je 600 meter lager de watervallen in de rivier kunt zien belanden. Best eng, maar wel een volstrekt unieke ervaring die niet iedereen kan meemaken omdat de omstandigheden precies goed moeten zijn. Het moet geen hoog water zijn, bijvoorbeeld, anders wordt je over de rand de diepte in “gestroomd”.
Renate ligt in Devil's pool op de rand waar het water naar beneden stort. Dit kan alleen bij laagwater.
foto credits: Renate Koper

Victoria watervallen en Devil's poolSouth Luangwe National Park, Zambia

Safari’s in Zambia, en zeker die in het South Luangwa National Park, zijn een klasse apart. De natuur is veel ongerepter en de safarikampen zijn kleinschalig en –bijna- allemaal mobiel. Ik werd om vijf uur gewekt en na een mok dampende koffie, direct van het kampvuur, en gebakken eieren op toast vertrokken we. De ene keer in een jeep, een andere keer lopend. Het duurde nooit lang of we zagen een groep leeuwen die nog wat nahijgden van de nachtelijke jacht, een roedel hyena’s die op zoek waren naar kliekjes, een slenterende kudde olifanten, die –net als ik- nog een beetje aan het wakker worden waren en zelfs een enkel luipaard. Tijdens mijn verblijf heb ik Afrikaanse zeearenden en velduilen gezien en ook de Southern Carmine Bee-eaters, die met hun fel gekleurde veren toch echt wel tot mijn favorieten behoren. Na terugkomst in het kamp kregen we een uitgebreide en welverdiende brunch en een heerlijk glas wijn. Vanwege de warmte werd ons aangeraden om na de brunch wat te gaan rusten. We deden dat uiteraard braaf, maar dat viel niet mee met een temperatuur van 40°. Van een Afrikaanse vriendin kreeg ik de tip om een kikoy, een soort omslagdoek, nat te maken, uit te wringen en daar onder te gaan slapen. je persoonlijke airco zal ik maar zeggen. En warempel, het werkt! Na een kopje thee vertrokken we voor de middag- en avondsafari, die traditiegetrouw werd afgesloten met een sundowner. Een tweetal keren werden we tijdens “de borrel” verrast door een leeuwin, die blijkbaar ook zin had in een G&T. Verrassend snel zaten we weer in de jeep, kan ik je vertellen.

Wakker worden in Afrika

Wakker worden in de sleep out aan Luangwe rivier.

Lake Malawi Tropisch moment

Na ruim een week te hebben doorgebracht in het ongerepte en zeer indrukwekkende South Luangwa National Park vertrok ik naar Lake Malawi om daar 3 dagen te luieren aan het strand. Lake Malawi is een enorm zoetwatermeer met hagelwitte stranden, kristalhelder, knalblauw water dat wemelt van tropische vissen, voornamelijk cichliden. Ik logeerde in Kaya Mawa lodge en ik moet zeggen dat ik ondanks mijn ruime reiservaring nog nooit eerder in zo’n prachtige omgeving en lodge ben verbleven. Alleen al het feit dat als je ’s morgens wakker wordt en meteen vanaf je eigen houten dek het meer kan induiken, bijvoorbeeld. Dat voelt als een scene uit een romantische film. De mensen van Kaya Mawa zorgen ervoor dat je je oprecht welkom voelt en het eten dat de chef uit zijn keuken serveert is ronduit geweldig. Hier had ik zeker langer willen blijven, maar helaas… Wat ik tijdens deze reis geleerd heb, want ik ben wel een beetje een control-freak, is dat je volkomen moet vertrouwen op de ranger en de scout (de man met het geweer). Zij weten echt wel waar ze op moeten letten en dat moet je dus niet allemaal zelf willen doen. Tenminste niet als je niet constant wil struikelen over een tak of een boomstam… Loslaten was mijn “ding” tijdens deze reis en daardoor kon ik véél meer genieten. En dat is toch maar mooi meegenomen, niet?
Hangend in een strandstoel genieten van het prachtige blauwe meer
Previous slide
Next slide

Voorbeeld reizen

Route langs de Zuidkust

African Luxury heeft al enkele prachtige reizen samengesteld. Best experiences collected zeg maar. Van reizigers en avonturiers die alle indrukwekkende ervaringen hebben meegemaakt. En van ons, onze gidsen, locals, en collega’s. De reizen zijn als een filmedit. Keep discovering weet je nog. Als jij twee keer hetzelfde meemaakt doen wij iets niet goed. Ons vak is ervaringen editten. In je luxe hangmat van de lodge nagenieten van een week stoffig stijf verende terreinwagens. Vanaf de veranda van je luxe tent de breathtaking scenery van de afrikaanse wildernis als life wallpaper hebben.
Cape Town - experience-africa - African Luxury

De Zuidkust Route

16 DAGEN

Vanaf

€ 4.290,-p.p.

Header -Zuidkust-familie reis-African Luxury

De Zuidkust met Familie

16 DAGEN

Vanaf

€ 3.395,-p.p.

AFRICAN LUXURY @ HOME

Haal Afrika in huis

Al járen dromen we ervan maar nooit iets mee gedaan. Iedere keer als we thuis komen van een nieuwe rondreis stuiteren we van inspiratie over wat we onderweg allemaal hebben gezien. Tuurlijk, de natuur, het wildleven en die prachtige mensen doen een flinke duit in het spreekwoordelijke inspi-zakje. Maar wij kunnen van Afrika geen genoeg krijgen en willen meer. We willen Afrika ook thuis. Daarom beginnen we African Luxury @ home. Een webshop boordevol Afrika voor in en rondom jouw huis. En om onze gidsen, lokale huisvlijt en conservation work minder afhankelijk te maken van toerisme. Dat vooral ook.

Alle mooie accessoires uit Afrika die je via African Luxury kan bestellen .
Via onze webshop kan je dit prachtige beddengoed bestellen, net zoals in Afrika heb ervaren tijden je reis

Naam artikel

€ 350,-