Een parel op de Zuidkustroute, Pringle Bay
African Luxury Impressives

Een parel op de Zuidkustroute, Pringle Bay

Author picture
Wij proberen elk jaar naar Zuid Afrika te gaan en dit jaar hadden we onze zinnen gezet op de Kaap. Deze route loopt, langs de kust, vanaf Kaapstad via de Wijnlanden, naar Pringle Bay. En onderweg is er heel veel moois te zien en te beleven.
Moe en een beetje verkreukeld kwamen we aan op het vliegveld van Kaapstad en lieten ons snel naar het hotel brengen. Een warme ontvangst, een hete douche en een stevig nachtje slapen bracht ons weer helemaal onder de mensen. Ik had gevraagd of de huurauto de volgende ochtend bij het hotel afgeleverd kon worden en dat kon gelukkig. Stipt volgens planning kon de reis beginnen.
Renate Koper- Jonkman bezoek het Jonkman huis.
Renate
De eerste stop was in de Wijnlanden waar we van alle geneugten van het leven genoten. Een paar dagen later vertrokken we naar Pringle Bay, dat de hoofdrol heeft in dit verhaal. Rijdend over de R44, beleven we elke keer weer een nieuw mooi uitzicht. De Atlantische Oceaan trouw aan onze rechter- en de Hottentots Bergen aan onze linkerhand. We stoppen een aantal keer omdat we zeker weten dat we een walvis zien, maar helaas blijkt dat vals alarm. En dan volgt een heel stuk waar geen levendigheid meer te bekennen is tot we de laatste bocht omgaan en het idyllische Pringle Bay zien liggen. We zijn er bijna!
Dit keer zouden we het eens helemaal anders doen. Na een paar dagen met afspraken in en rondom Durban, Zuid-Afrika, zouden we op eigen gelegenheid door buurland Mozambique trekken. Op de bonnefooi en met een grote 4×4 omdat we anders niet bij de lodges zouden kunnen komen die we graag wilden bezoeken. Als wij een studiereis maken, waar dan ook in Afrika, is eigenlijk alles vooraf geregeld. Altijd staat er wel iemand klaar om ons naar de volgende bestemming te brengen. Dit keer waren we geheel op onszelf aangewezen.

Dolfijnen en walvissen

In Pringle Bay, zo wordt ons verteld, mag nog maar heel beperkt gebouwd worden. Hier vind je dus geen drukke cafés, geen grote restaurantketens, geen schreeuwerige uithangborden, geen strandbedden of strandtenten. Nee, hier draait het om rust en ruimte. Mijn partner en ik waren daar helemaal aan toe en hebben er dan ook met volle teugen van genoten. We lezen een boek en wandelen en hiken alsof ons leven er van afhangt. Dit gebied bestaat uit ‘fynbos, een woord dat ik na al die jaren nog moeilijk vind om te vertalen. Eerlijk gezegd hebben we dat soort landschap in Nederland niet. Misschien dat “wazige struikjes en gras” het nog het beste omschrijft. Je moet het zien om te begrijpen, ben ik bang. Elke dag wandelen we dus door het fynbos naar het strand om te kijken of we dolfijnen en walvissen kunnen ontdekken. Dat met die dolfijnen is gelukt. We hebben ook één keer een duik genomen, maar dat is zoiets als een nieuwjaarsduik in Nederland, geen aanrader. Hier komt de koude golfstroom langs de kust en dat merk je. We hebben ook een tijdje gewoon op het strand gezeten om te kijken naar jongelui die hun wakeboard laten dansen op de torenhoge golven en naar Kaap De Goede Hoop in de verte. Ondanks het omwegje via De Wijnlanden realiseren we ons dat we op maar 90 km. van Kaapstad zitten en dat dat eigenlijk best prima dichtbij is.

De Hangklip en het Kogelberg Nature Reserve

We maken verschillende tochtjes en wandelingen. Er is veel moois te zien hier en op wandeltempo geniet je daar zo veel meer van. We hebben onze zinnen gezet op een tocht naar Hangklip Mountain en Kogelberg Nature Reserve, dat sinds de jaren 90 op de Unesco Werelderfgoed-lijst staat. Met name vanwege het fynbos, dat uniek is in de wereld, erg kwetsbaar is en dus beschermd moet worden. Maar in dit reservaat leven ook antilopen, bavianen (waar niet, zou je haast zeggen), stekelvarkens, mongoes, dassies en hazen. Er zijn ook veel vogels, waarvan de zwarte arenden en de visarenden het meest spectaculair zijn. En er is zelfs af en toe een luipaard gezien. In het kleinere Rooisand Nature Reserve leeft een kudde wilde paarden die achtergelaten is na de Anglo-Boer oorlog, althans de afstammelingen daarvan natuurlijk. We kregen een goede tip om naar Stony Point te gaan om de African Jackass pinguïns te bekijken. En dat was zeker een aanrader als je de grote groepen toeristen bij Boulders Beach wil vermijden! We waren nog even verleid om op de Palmiet Rivier wild water te gaan kayakken. Het kan hier flink wild aan toe gaan, dus hebben we maar besloten om dat niet te doen. In het gebied rondom de Palmiet rivier kun je ook fantastische mountainbike-tochten maken en je kunt er uiteraard in zwemmen. Ander keertje maar.
Pringle Bay aan het strand - African Luxury
Renate

Moe, maar voldaan

Moe, maar voldaan gingen we elke avond met onze zaklantaarns het dorp in voor een welverdiende maaltijd en een paar glazen heerlijke wijn. In Pringle Bay is namelijk geen straatverlichting en dus aardedonker. Er zijn slechts een paar restaurants hier, maar die bieden allemaal zonder uitzondering heerlijke streekgerechten en een warm onthaal. En over de kwaliteit van de wijn hebben we helemaal geen klagen. Terug naar het hotel staan we elke keer stil om vol bewondering naar de sterrenhemel boven ons te kijken. Af en toe valt er zelfs eentje… Ik wens dat ik hier nog eens zal terugkeren naar dit mooie gebied.

Previous slide
Next slide

Voorbeeld reizen

Route langs de Zuidkust

African Luxury heeft al enkele prachtige reizen samengesteld. Best experiences collected zeg maar. Van reizigers en avonturiers die alle indrukwekkende ervaringen hebben meegemaakt. En van ons, onze gidsen, locals, en collega’s. De reizen zijn als een filmedit. Keep discovering weet je nog. Als jij twee keer hetzelfde meemaakt doen wij iets niet goed. Ons vak is ervaringen editten. In je luxe hangmat van de lodge nagenieten van een week stoffig stijf verende terreinwagens. Vanaf de veranda van je luxe tent de breathtaking scenery van de afrikaanse wildernis als life wallpaper hebben.
Cape Town - experience-africa - African Luxury

De Zuidkust Route

16 DAGEN

Vanaf

€ 4.290,-p.p.

Header -Zuidkust-familie reis-African Luxury

De Zuidkust met Familie

16 DAGEN

Vanaf

€ 3.395,-p.p.

AFRICAN LUXURY @ HOME

Haal Afrika in huis

Al járen dromen we ervan maar nooit iets mee gedaan. Iedere keer als we thuis komen van een nieuwe rondreis stuiteren we van inspiratie over wat we onderweg allemaal hebben gezien. Tuurlijk, de natuur, het wildleven en die prachtige mensen doen een flinke duit in het spreekwoordelijke inspi-zakje. Maar wij kunnen van Afrika geen genoeg krijgen en willen meer. We willen Afrika ook thuis. Daarom beginnen we African Luxury @ home. Een webshop boordevol Afrika voor in en rondom jouw huis. En om onze gidsen, lokale huisvlijt en conservation work minder afhankelijk te maken van toerisme. Dat vooral ook.

Alle mooie accessoires uit Afrika die je via African Luxury kan bestellen .
Via onze webshop kan je dit prachtige beddengoed bestellen, net zoals in Afrika heb ervaren tijden je reis

Naam artikel

€ 350,-