Image courtesy: Strandloper Hotel

Zilte strandsafari

Vooral in de maanden van september tot en met mei is de West-Kaap provincie the-place-to-be. Deze drie-weekse rondreis langs bekende en minder bekende plaatsen is vooral bedoeld voor liefhebbers van natuur, zon, zee, strand, slow travel, lekkerbekken en smulpapen. Overal langs deze route komen de liefhebbers van een goede keuken ruimschoots aan hun trekken. En de aangekomen kilootjes fiets of wandel je er de volgende dag weer vanaf.

Logo African Luxury

DE REIS IN 'N NOTENDOP

Langs de mooiste plekjes van Kaapstad en omgeving

Aantal dagen:
21 dagen uit & thuis

Prijs vanaf:
€ 3.795,- p.p. (Inclusief: Vluchten | Meet & assist | Alle transfers | Accommodaties | Ruime huurwagen & diverse activiteiten)

Highlights:
Kaapstad | de Overberg of Walviskust | Wijnlanden | Kaapse westkust | Strand & Gastronomie

ALLES OVER DEZE REIS

Gele lijn1.1
WAT MAAKT DEZE REIS ZO BIJZONDER?

Wat maakt deze reis zó bijzonder?

Kaapstad. Voor de zeelui was de Kaap, halverwege hun reis van Europa naar de ‘Oost’ helemaal geen reisdoel maar slechts een bevoorradingspunt. Tegenwoordig is Kaapstad voor veel Nederlanders een favoriete bestemming geworden. De komst van Jan van Riebeeck in 1652 met in zijn kielzog de vrijboeren geldt als het begin van de kolonisatie van Zuid-Afrika. Vanuit alle windstreken en andere delen van Afrika werden slaven ingevoerd om het werk te doen. Deze multiculturele herkomst en de vele uitingen hiervan in kunst, muziek, religie, heerlijke wijn en fantastische restaurants maken dat de stad bruist van het leven. Tel hier de vriendelijke, open gastvrijheid bij op en je hebt alle ingrediënten voor een onvergetelijk verblijf. Kaapstad is een stad die blijft fascineren en waar je eigenlijk niet meer weg wilt gaan.

Op een kleine 2 à 3 rijden van Kaapstad ligt het pittoreske Pringle Baai, vernoemd naar Sir Thomas Pringle die in de 18e eeuw het bevel voerde over de marinebasis in het nabijgelegen Simonstad. In de grotten bij Pringle Baai zijn archeologische bewijzen gevonden van prehistorische bewoning door Khoi Khoi, maar dit charmante plaatsje is vooral bekend om de mooie stranden, het Kogelberg natuurreservaat en de Hemel en Aarde Vallei . En nu je hier toch bent is dat een mooie gelegenheid om dat allemaal te gaan ontdekken.

Je blijft dicht bij zee en vervolgt je weg tot ver voorbij Hermanus. Op deze route doorkruis je aaneengesloten valleien met fijnbos, boomgaarden en wijngaarden. Het weelderige landschap is afwisselend groen, goudgeel en dan weer roodbruin van kleur. In de baaien en inhammen langs de kust komen ieder jaar tijdens het seizoen de walvissen om te paaien en hun jongen te zogen. De intocht van deze giganten aan het begin van het seizoen is een enorm spektakel. Vanaf de kust zijn de spelende walvissen vaak goed te zien. Op enkele plaatsen komen deze prachtige beesten tot zeer dicht onder de kust. Het walvisseizoen duurt van juni tot en met november maar ook buiten het seizoen is het mogelijk walvissen aan te treffen in de baai. Aan een lagune ligt in de schaduw van de Wit-Melkbomen een kleine lodge die bestaat uit slechts vijf in safari-stijl opgetrokken chalets. Voor diegenen die zich aangetrokken voelen door de titelomschrijving van deze reis. Letterlijk op een steenworp afstand van deze lodge is op een naburig wijndomein een Duitse chef-kok neergestreken met een Michelin ster op zijn palmares.

Robertson is, vergeleken met Riebeeck-Kasteel en Paternoster, een grotere stad, en vooral bekend om wijnen, rozen en paarden. Ja, hoe dat nou zo is gekomen… De bodem, het klimaat en de aanwezigheid van de Breederivier zorgen ervoor dat de wijnstokken hier prima gedijen. Het wordt hier dus vooral wijngaarden bezoeken en wijnen proeven. Niet heel vervelend, toch? In Robertson worden ook wereldberoemde sportpaarden gefokt en hier is onder andere ook de Highlands Farm, eigendom van de ‘late and great’ Graham Beck, Zuid-Afrika’s bekende biljonair en filantroop.

Stel je bent Pieter Cruythoff en je wordt er door je baas Jan van Riebeeck op uit gestuurd om in het binnenland vruchtbare grond te gaan zoeken. En op 3 februari 1661 kijk je vanaf een bergtop in een vallei, zó groen en weelderig dat het woord vruchtbaar eigenlijk een understatement wordt. Nou, wat dan? Dan noem je dat Van Riebeeck Vlei, want –eerlijk is eerlijk- je promotie zit er aan te komen en dit is alvast een goed stap in de richting.

En wist je bijvoorbeeld dat de bekende Netflix serie The Crown is opgenomen in Bartholomeus Klip? Niet geheel toevallig de lodge waar je logeert. Beetje koninklijk word je daar van, toch?

“Ten westen van Kaapstad gebeurt het culinair gezien in Zuid-Afrika. Een nieuwe generatie chef-koks strijkt neer in het kleine plaatsje Paternoster. Ze gebruiken lokale ingrediënten als fynbos, kelp en soutslaai en koken volgens oude recepten”. Paternoster, zo gaat het verhaal, werd vernoemd naar het schietgebedje van de bemanningen van de galjoenen die hier op de klippen liepen. Het vissersdorpje op de laatste uitstulping aan de Afrikaanse westkust voor Kaap de Goede Hoop zou zijn bevolkt door schipbreukelingen en overboord gezette lastposten. Zo vredig als het er vandaag de dag bij ligt, lijkt dat lot zo gek nog niet. Aan een breed strand, tussen twee natuurreservaten, reflecteert een nette zoom van hagelwitte vissershuisjes het saffraangeel, zalmrood en violet van de zonsondergang.

Met amper tweeduizend zielen blijft Paternoster piepklein. Op slechts anderhalf uur rijden van Kaapstad is het vooral voor natuurliefhebbers en rustzoekers een verademing. Het enige wat je hoort is het ruisen van de branding. Daar komen bezoekers van Paternoster ook voor. Om even op te laden. Mét goed eten.

Overgenomen van: Jurriaan Teulings, Het Financieele Dagblad, P38, 19 november 2016

WAT MAG JE VERWACHTEN?

 

Dag 1 – 4

Kaapstad

 

Dag 4 – 7

Overberg – Walvis Coast, Pringle Bay

 

Dag 7 – 10

Overberg – Walvis Coast, Hermanus

 

Dag 10 – 12

Kaapse Wijnlanden – Montagu

 

Dag 12 – 14

Kaapse Wijnlanden – Robertson  

Dag 14 – 16

Kaapse Wijnlanden – Riebeek Kasteel

 

Dag 16 – 19

Kaapse Westkust – Paternoster

 
Dag 19 – 20 Hout Bay  
Dag 20 – 21 Kaapstad – Amsterdam  

Dag 01 – 04 Kaapstad
Kaapstad is één van de mooiste steden van de wereld. Met de Tafelberg op de achtergrond, de gezellige restaurants en een ontspannen sfeer trekt het jaarlijks vele toeristen. Je logeert in een oergezellig Guesthouse dat centraal ligt in de Kaapse wijk, Tamboerskloof. Deze rustige woonwijk in de luwte van Signal Hill is een perfecte uitvalsbasis met op steenworp afstand een keur aan restaurants, de Bo-Kaap, trendy koffiebars en de hippe kunstgalerieën rondom Breestreet. Behalve fraaie en ruime kamers heeft het Guesthouse een heerlijke tuin en dito dakterras. Voor de ultieme zonsondergang en genieten van elkaars gezelschap rij je in minder dan een kwartier naar de top van het vlakbij het hotel gelegen Lions Head. Neem een picknick-mand mee en vraag of je vanavond de open Fiat 500 even mag lenen. Echt waar, als niemand je voor was dan mag dat.

Dag 04 – 07 Pringle Bay
Vanuit Kaapstad, rijdend over de N2 in zuidoostelijke richting steken we via Sir Lowry’s pass de Hottentots Holland bergen over. Eenmaal aan de andere kant lokken ontelbare weggetjes ons de Overberg regio in. Dit gebied loopt van de kust tot aan de ruige bergketens meer landinwaarts.

Moonstruck laat zich slecht vertalen in het Nederlands, maar intuïtief begrijpen we wel wat het betekent. Althans, welk gevoel erbij hoort. In Zuid-Afrika vertaalt men het met “door de maan gepla” of “sentimenteel”. Moderne, elegante en luxe strandsuites met een adembenemend uitzicht…zo iets dus. En een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen en ’s avonds weer terug te keren om de zon te zien ondergaan. In de omgeving is meer dan genoeg te doen: wandelen, fietsen of toeren in de Overberg, walvissen opzoeken en veelvuldig filmen en fotograferen.

Of doe een wijnroute doorspekt met heerlijke gerechten en heerlijke wijnen. Wat denk je bijvoorbeeld van een wijngaard die “Hemel en Aarde” heet? Dat moeten toch práchtwijnen zijn? Of maak een uitstapje naar Stony Point waar je de Jackass pinguïns kunt bekijken. Voor liefhebbers van flora is er de Harold Porter Botanical Gardens, met meer dan 1.600 planten- soorten en een uiterst goed voorbeeld van Kaaps Fynbos.

Dag 07 – 10 De Overberg of Walviskust
Op slechts een paar uur rijden van de drukte in Kaapstad en voorbij Pringle Bay ligt een heel gebied van contrasten en natuurschoon. Ruige bergen, fijnbos, glooiende velden met tarwe en koolzaad en een eindeloos uitzicht over de zee, de Overberg heeft het allemaal. In de baaien en inhammen langs de kust komen ieder jaar tijdens het seizoen de walvissen om te paaien en hun jongen te zogen. De intocht van deze giganten aan het begin van het seizoen is een enorm spektakel. Vanaf de kust zijn de spelende walvissen vaak goed te zien. Op enkele plaatsen komen deze prachtige beesten tot zeer dicht onder de kust. Het walvisseizoen duurt van juni tot en met november maar ook buiten het seizoen is het mogelijk walvissen aan te treffen in de baai.

Ergens tussen de oceaan en de bergketens aan een lagune en in de schaduw van de bomen ligt een kleine eco-lodge die geheel is opgetrokken in safari stijl. Verschillende land- en water activiteiten zijn inbegrepen. Je kunt er voortreffelijk eten, net als bij de buren overigens. Daarnaast is deze lodge een prima uitvalsbasis van waaruit je de omliggende omgeving kunt verkennen.

Dag 10 – 14 Montagu en Robertson
In Robertson en omgeving gaat het over wijn, olijfolie en culinaire avonturen. The Robertson Small hotel is een intiem hotel in Robertson, het enige 5-sterren hotel in het gebied. Het is verleidelijk om er tijdens je verblijf niet weg te gaan, want er valt meer dan genoeg te genieten, maar je bevindt je in de Breede Rivier Vallei, oftewel de Valley of Wine and Roses. Er zijn meerdere excursies naar wine-estates en olijfolie farms beschikbaar, maar je kunt hier ook prachtige wandelingen maken of fietstochten in de omgeving. Vraag in het hotel naar de “Small Guide” zodat je volledig op de hoogte bent van de beschikbare activiteiten. En –o ja- elke 2e en laatste zaterdag van de maand is er een leuke “Farmers’ Market”, en als je geluk hebt kun je één van de vele festivals bijwonen, bijvoorbeeld het “Wacky Wine Weekend”?

Dag 14 – 16 Riebeek-Kasteel – Bo Hermon
Bartholomeus Klip is een unieke bestemming in de Kaapse Wijnlanden. Het is een nog werkende boerderij midden in een privé-reservaat in de Riebeek vallei. Gasten genieten hier vooral van de rust en de stilte en vermaken zich op en in de omgeving van de boerderij. Er zijn wandel- en mountainbike-routes. In het nabijgelegen stuwmeer kan men kanoën, windsurfen en vissen. Maar ook excursies naar het historische centrum van Riebeek-Kasteel en het nabijgelegen Tulbagh zijn een aanrader.  De steeds meer in zwang rakende wijnen van het Swartland-gebied kunnen geproefd worden op de diverse wine-estates met tot de verbeelding sprekende namen als, Allesverloren, Kloovenburg of Org de Rac. In mei is er het jaarlijkse Olijfolie Festival. En nu je er toch bent, zal je wel niet ontgaan zijn dat bepaalde scenes van de bekende Netflix serie “The Crown” zijn opgenomen in het Farmhouse. Misschien wel een goede reden om deze prachtige serie te bekijken, nu je er toch heengaat.

Dag 16 – 19 Paternoster
“Ten westen van Kaapstad gebeurt het culinair gezien in Zuid-Afrika. De nieuwe generatie chef-koks strijkt neer in het kleine plaatsje Paternoster. Ze gebruiken lokale ingrediënten als fynbos, kelp en soutslaai en koken volgens oude recepten”. Hoe zou Flamingo in Roomsaus smaken of Schildpad in Zeewiergelei? Dit zijn 2 gerechten uit de kookboeken van C. Louis Liepoldt, een bekende Zuid Afrikaanse dichter, schrijver, arts en bonvivant. Een aantal gerenommeerde chefs dacht blijkbaar precies hetzelfde. Zij hebben hun talenten meegenomen naar Paternoster, op slechts anderhalf uur rijden van Kaapstad. Het land en de zee biedt hen de beste verse ingrediënten en Liepoldt’s recepten inspireren hen om steeds heerlijker gerechten te maken.

De Westkaap, zilte stilte en ’s avonds vis of veldkos…en maak je vooral geen zorgen. Flamingo en schildpad staan niet op de kaart, wèl heerlijke langoesten…

Tekstgedeelte tussen aanhalingstekens is overgenomen uit een artikel in Het Financieele Dagblad van Jurriaan Teulings .

Het Strandloper Ocean Boutique Hotel heeft 14 suites en kamers die zijn ontworpen volgens het principe ‘binnen wordt buiten’. Alle Ocean Seafront Suites hebben grote openslaande deuren naar een ruime veranda en liggen direct aan het brede strand. Vanaf oktober beleef je hier de zomer op zijn best en kun je hele dagen doorbrengen op het strand. Maar de Kaap heeft in elk seizoen iets bijzonders te beleven. Tijdens het ‘bloemenseizoen’, doorgaans van eind augustus tot en met september, verandert het landschap in een ware bloemenzee. Dan bloeit ook de “rooibos”. De Kaap is het enige gebied ter wereld waar rooibos verbouwd wordt. Tijdens de wintermaanden, als het stiller is in Paternoster, kun je één van de toprestaurants of wine-estates bezoeken. Overal brandt een knapperend haardvuur en staat een heerlijk glas Kaapse wijn voor je klaar.

Dag 19 – 20 Hout Baai
Houtbaai, een pleisterplaats aan het begin van het Kaapse Schiereiland op enkele kilometers rijden ten zuiden van Kaapstad. Fraai gelegen aan een idyllische baai en ook aan het begin van Chapmans Peak. Direct in het oog springt een enorme begroeide puist aan het begin van de baai die ‘The Sentinel’ wordt genoemd, hetgeen ‘De Wachter’ betekent. Je kunt rustig gaan slapen. The Sentinel zal over je waken. Als je ’s morgens wakker wordt ligt ie aan je voeteneind. Bij wijze van spreken dan want de chalets staan bijna op de waterlijn. Je kunt hier een hele dag doorbrengen met zalig niets doen of alvast je bagage en de vakantiefoto’s een beetje organiseren voordat je morgen afreist terug naar huis. Gasten die de smaak te pakken hebben verkennen het Kaapse Schiereiland of bezoeken de knusse Neighbourgood Foodmarket die nabij de visafslag gehouden wordt. Wat zeg je? Je wilt nog niet naar huis? Okay, dat snappen wij wel. Vanaf hier brengt een korte binnenlandse vlucht je tot bij alle belangrijke safari parken in Zuid-Afrika en zelfs de Victoria Watervallen in buurland Zimbabwe. Het is maar een idee.

WAT ZIJN DE KOSTEN?
Luxe editie (2 pers.)
Laagseizoen vanaf

Hoogseizoen vanaf

€  3.795,- p.p.

€  4.695,- p.p.

Intercontinentale retourvlucht
Alle luchthaven belastingen en toeslagen
Meet & Assist bij aankomst in Kaapstad
Alle Transfers Over de weg en door de lucht
Reismap met reis- en routebeschrijving
Vakkundige begeleiding tijdens alle safari-tochten
3 overnachtingen,
Kaapstad
Trevoyan Guest House
(logies en ontbijt)
3 overnachtingen,
Pringle Bay
Moonstruck on Pringle Bay
(logies en ontbijt)
3 overnachtingen,
Hermanus
Mosaic Lagoon Lodge
(fully inclusive)
2 overnachtingen,
Montagu
Galenia Estate
(logies en ontbijt)
2 overnachtingen,
Robertson
Small Robertson Boutique Hotel
(logies en ontbijt)
2 overnachtingen,
Riebeek Kasteel
Bartholomeus Klip
(logies, alle maaltijden en activiteiten)
3 overnachtingen,
Paternoster
Strandloper Ocean Boutique Hotel
(logies en ontbijt)
1 overnachting,
Hout Bay
Tintswalo Atlantic
(logies en ontbijt)

Genoemde prijzen zijn indicatief, per persoon en afhankelijk van wisselkoersen en beschikbaarheid op het tijdstip van boeken.

REIS IN BEELD

Gele lijn 3
null

null

null

null

null

null

null

null

ONZE SERVICE

Gele lijn1.1
null

UBUNTU

Of het nu midden in de wildernis is of in het hart van de stad. Gastvrijheid vóel je en maakt het verschil tussen een goede en een onvergetelijke reis. Afrikanen zijn meesters in Ubuntu: de pure en ongeremde gastvrijheid. En wat je geeft krijg je terug. Wanneer jij gastvrij bent, zul je nog meer plezier en ubuntu ervaren.

null

ZEKERHEDEN

Bij jouw vakantie hoort een onbezorgd gevoel. Daarom is African Luxury aangesloten bij verschillende brancheorganisaties en maken wij er werk van om onze partners ter plaatse en de accommodaties op onze website regelmatig zelf te bezoeken. Zo kun jij met een goed gevoel vertrekken én thuiskomen.

null

GEMAK ONDERWEG

Je reisbescheiden altijd bij de hand in je persoonlijke travel app. Hierin kun je ook onze reistips bekijken en je ervaringen delen. Voor het maken van reserveringen of het regelen van andere praktische zaken onderweg is altijd een lokale vertegen-woordiger bereikbaar.

OFFERTE AANVRAGEN

Gele lijn 4

  Afrika is leven! Dat voel je. Het is een soort thuiskomen horen we wel eens. Nergens ter wereld is dat zo sterk als hier. Er is elke dag wel iets om je over te verwonderen.

  Wij nemen je graag mee naar al die plekken. Een op jouw individuele wensen toegesneden reisvoorstel aanvragen begint hier. Om je optimaal van dienst te kunnen zijn vragen we je alvast om het onderstaande vragenlijstje in te vullen. Daarna nemen we spoedig contact met je op.

  Doe je liever alles zelf maar kom je er niet uit of weet je het niet zeker? Kom dan langs bij ons op kantoor, dan kijken we er samen naar.

  Contactgegevens

  Reisgegevens

  ik ben/wij zijn flexibel (voer aantal dagen in)
  weet ik nog niet (voer aantal dagen in)

  Verwachte reissom per persoon (inclusief vliegtickets)

  € 3.000 - € 4.500
  € 4.500 - € 6.000
  € 6.000 - € 7.500

  Bestemmingen

  BotswanaKeniaMarokkoMadagaskarMozambiqueNamibiëRwanda
  TanzaniaWest-AfrikaZambiaZanzibarZimbabweZuid-AfrikaCombinatie van 2 of meer landen

  Wensen, vragen of opmerkingen

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief

  Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief en ga akkoord met de voorwaarden