Image courtesy: Jeffery & MacKeith Safaris

Reisbeperkingen en
toegangscondities Zambia

Datum: 29 december 2020

Zambia
Zambia verwelkomt opnieuw reizigers uit alle bestemmingen, inclusief Nederland en België. Deze aankondiging is geweldig nieuws voor degenen die hopen te ontsnappen aan de winter in Europa en willen genieten van alles wat Zambia te bieden heeft. Zij verwelkomen het versoepelen van de reisbeperkingen en kijken ernaar uit internationale bezoekers op een veilige COVID-manier te verwelkomen. Reizigers zullen zich echter nog steeds aan onderstaande strenge veiligheidsmaatregelen moeten houden.
Momenteel is het reisadvies van de Nederlandse overheid om niet naar het buitenland te reizen tot in ieder geval half maart 2021, ook wij houden dit reisadvies nauw in de gaten.

Gele lijn 4

VOOR VERTREK

PCR test
Reizigers moeten op Schiphol en bij aankomst in Zambia een –  in het Engels opgestelde – negatieve PCR test uitslag kunnen overhandigen. Dit mag geen snel test zijn. De PCR test mag niet ouder zijn dan 2 weken voor het tijdstip van vertrek. Naam en handtekening van diegene die de test heeft afgenomen moeten op het testformulier staan. Je kunt de PCR test laten afnemen bijvoorbeeld bij de Travelclinic van het Erasmus MC, de KLM Travelclinic of Thuisvaccinaties. De kosten variëren van € 145,- tot € 175,- per test en de uitslag krijg je normaal gesproken binnen 48 uur per email. Print deze uit voor vertrek!

 

Reis- en annuleringsverzekering
Ga je op reis, zorg wel dat je een goede reis- en annuleringsverzekering afsluit. De annuleringsverzekering geldt voor alle vergoedingen als je naar een land reist met een geel of groen reisadvies. Mocht het reisadvies tijdens je vakantie veranderen naar oranje of rood, dan ben je verzekerd. Ook voor corona-gerelateerde gebeurtenissen. Als je op reis gaat naar een gebied waarvoor op de datum van vertrek, vanwege een uitbraak van het coronavirus, een oranje (en rood) reisadvies geldt, dan biedt de reisverzekering geen dekking voor corona gerelateerde schades als je daar naar toe reist. Wordt echter je camera gestolen of loop je een andere ziekte op dan corona, dan is dit wel verzekerd. Wees uiteraard voorzichtig met je gezondheid en houd je aan de richtlijnen van de overheid ter plaatse.

Visum
Voor reizen naar Zambia geldt dat je een visum  nodig hebt. Deze kun je online aanvragen, via E-visa Zambia Immigration. Doe dit minimaal 1 week en maximaal 3 maanden voor vertrek in verband met de geldigheid van je visum (90 dagen). Je kunt ook je visum kopen op het vliegveld en aan de grens van Zambia, het visum kost US$ 50 per persoon voor een single entree en US$ 80 voor een double entree. Zorg dat je dit cash mee neemt om de visa terplekke te betalen.

Vaccinaties
Voor een reis naar Zambia zijn geen vaccinaties verplicht maar worden ten zeerste aanbevolen. Voor reizen naar Zambia is een ‘cholera not indicated’ verklaring verplicht.
Voor meer informatie verwijzen naar de Travelclinic van het Erasmus MC, de KLM Travelclinic of Thuisvaccinaties.

 

Gele lijn 3

BIJ AANKOMST

Bij aankomst in Zambia volgt een screening procedure. Onderdeel van de screening is dat je temperatuur wordt opgenomen. Daarnaast vragen de autoriteiten om de uitgeprinte Covid PCR test en je verblijfsadres in Zambia.

 

Gele lijn 2

TIJDENS JE VERBLIJF

Het dragen van mondkapjes in het openbaar is verplicht. Houdt afstand en was regelmatig je handen. Voorzieningen hiervoor zijn ruimschoots aanwezig.

Gele lijn1.1

BIJ THUISKOMST

Negatieve PCR-testverklaring
Vanaf 29 december 2020 moeten alle passagiers die naar of via Nederland vliegen vanuit een risicogebied, inclusief Nederlandse burgers, een recente negatieve PCR-testverklaring hebben om aan boord van een vliegtuig te kunnen gaan.

Aangezien het Ministerie van Buitenlandse Zaken alle landen in de wereld heeft aangemerkt als een risicogebied, betekent dit in feite dat als je naar Nederland vlieg je deze negatieve testverklaring COVID-19 en het negatieve resultaat van uw PCR-test moet tonen bij het boarden, of op verzoek van het luchthavenpersoneel of de aangewezen (medische) autoriteit, zoals de Koninklijke Marechaussee. Anders word je mogelijk de toegang tot Nederland geweigerd. Houd er rekening mee dat deze test uiterlijk 72 uur voor aankomst moet worden uitgevoerd.

Quarantaine
Na een verblijf in Zambia gaat je bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Door dit advies op te volgen, draag je bij aan het voorkomen van nieuwe corona besmettingen in Nederland.

“Keep discovering”

Image courtesy: Mhondoro

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief en ga akkoord met de voorwaarden