In The Know: Zambia

Direct naar:       |    Bestemming Zambia    |    Voorbeeldreizen Zambia

LEUK OM TE WETEN

Gele lijn1.1

HET LAND & HET VERHAAL

Gele lijn1.1

Mensen die er zijn geweest zeggen over Zambia dat het een van de laatst overgebleven landen in Afrika is waar je nog de echte oorspronkelijke natuur en wildernis kunt vinden. Zoals het vroeger ooit was, zeg maar. Het aantal toeristen dat Zambia bezoekt is gering maar als je kiest voor Zambia ben je een bevoorrecht mens en heb je een grote kans om heel veel ‘wildlife’ te zien, zonder dat je deze speciale momenten hoeft te delen met drommen andere bezoekers.

In Zambia wonen naar schatting 14 miljoen mensen met veelal een verschillende stammen achtergrond en die allemaal een andere taal of minstens een ander dialect spreken. Eén van de in totaal acht officiële voertalen is Engels. Naast het Engels is vriendelijkheid en blijdschap iets wat alle Zambianen gemeenschappelijk hebben. Dat er zoveel verschillende volkeren in Zambia samenleven is niet verwonderlijk met zoveel buren. Zambia heeft maar liefst 8 verschillende buurlanden. De grens met Botswana is slechts 150 meter en is daarmee de kortste landsgrens ter wereld.

Een derde deel van het hele Zambiaanse grondoppervlak heeft een nationale park status en is daarmee beschermd gebied. Er zijn 20 nationale parken en daaromheen nog eens 32 zogenaamde GMA’s (game management areas). De parken liggen verspreid over het hele land maar het meest bekend zijn van oost naar west: South Luangwa, Lower Zambezi, Kafue en tot slot Liuwa Plains dat onder beheer valt van de oorspronkelijk Nederlandse organisatie African Parks.

GOED OM TE WETEN

Gele lijn 4

WANNEER

Gele lijn 4

Zambia ligt ten zuiden van de evenaar en in het zuidelijke deel van Afrika. Omdat het land zo groot is kan het klimaat per landstreek enorm verschillen. Een ideale reistijd hangt dus sterk af van wat je wilt zien of beleven en is daarom moeilijk aan te geven. Een vuistregel is dat het jaarlijkse regenseizoen normaliter eind november begint en in april is afgelopen. In het noorden begint het regenseizoen eerder en houdt ook later op. De oostelijke en hoger gelegen gebiedsdelen ontvangen meer regen dan de westelijke en de lager gelegen gebieden. Tijdens het regenseizoen komen tropische stortbuien in de middag regelmatig voor maar deze duren niet lang en gaan gepaard met een flinke klap onweer. Veel van de toch al niet zo goede wegen worden erg moeilijk begaanbaar. De meeste lodges en safari-kampen sluiten tijdelijk hun deuren.

Vanaf half april en begin mei is de meeste regen verdwenen. Het landschap is groen en de temperaturen zijn gematigder maar nog steeds aangenaam. Hoewel de natuur begint op te drogen is wild moeilijker te vinden vanwege het hoge gras, de dichte begroeiing en de hoeveelheid water.

Het droge- en tevens hoogseizoen duurt van juni tot en met oktober. Regenval is tijdens deze periode een zeldzaamheid. Temperaturen verschillen enorm al naar gelang de locatie en de hoogte waarop je verblijft maar zijn doorgaans aangenaam. Overdags is het in het hele land prettig, droog en zonnig weer. ’s Avonds kan het echter flink afkoelen. Voor walking safari’s en wild spotten is dit de beste tijd van het jaar. In september en oktober begint de temperatuur weer op te lopen. Het wild houdt zich op in de buurt van de inmiddels schaars geworden watervoorziening.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief en ga akkoord met de voorwaarden