In The Know: Botswana

Direct naar:       |    Bestemming Botswana    |    Voorbeeldreizen Botswana

LEUK OM TE WETEN

Gele lijn1.1

HET LAND & HET VERHAAL

Gele lijn1.1

Ingewikkeld misschien maar het land heet Botswana (vroeger Bechuana gespeld), het volk heet Tswana en één inwoner van Botswana wordt een Motswana genoemd.

Hun taal heet Setswana, eerder gespeld als Sechuana.

Een reis naar Botswana is een enerverende, unieke en bijzondere ervaring. Niet in de laatste plaats omdat 40% van het totaal landoppervlak uit reservaten bestaat èn zich hier de wereldberoemde Okavangodelta bevindt. Eens per jaar vult de delta zich langzaam met kristalhelder water afkomstig van de Angolese hoogvlakten. De volstrekte ongereptheid van de landschappen, de eindeloze vlakten en de weelderige bossages, maar ook de rivieren, beekjes en stroompjes en het verblijf in tented camps, waar u midden in de natuur ondergedompeld wordt, maakt deze bestemming tot een van de aantrekkelijkste van Afrika op dit moment.

Botswana is voor toeristen niet het meest voordelige land om te bezoeken. Het gevolg van hun missie:”High Quality – Low Impact”. Er zijn dus niet veel toeristen, maar diegenen die er zijn voelen zich bevoorrecht en hebben het gevoel daardoor nuttig bij te dragen aan het instandhouden van de natuur.

In het noorden grenst Botswana aan drie andere landen: Zimbabwe, Namibië en Zambia. Dit 4-landen punt is waarschijnlijk de enige plek ter wereld waar de providers van vier landen strijden om bereik naar je mobiele telefoon te zenden. De grens met Zambia is slechts 150 meter en daarmee de kortste grens ter wereld.

Vóór de onafhankelijkheid in 1966 behoorde Botswana tot een van de armste landen ter wereld. Een paar maanden na de onafhankelijkheid werd ineens een enorme schat aan diamanten ontdekt. Héél toevallig….Diamanten, consumptievlees en het toerisme zijn de belangrijkste drivers van Botswana’s GDP.

Het meest noordelijk gelegen nationale wildpark in Botswana is Chobe. Rondom de Chobe rivier maakt de grootste populatie olifanten van zuidelijk Afrika de dienst uit. Naar schatting zijn het er meer dan 40.000 dus de kans dat je ze tegenkomt is erg groot.

Chobe Nationaal Park beslaat 11.700 km² en bestaat uit vier deelgebieden met ieder hun eigen specifieke eco systeem. Serondela oftewel Chobe riverfront en de Chobe Floodplains is het meest bekend en wordt het drukst bezocht. De overige gebieden zijn het westelijk gelegen Savute moerasgebied, de Linyanti in het noordwesten en het centraal in Chobe gelegen Nogatsaa Tchinga gebied.

De Selinda Spillway, dat het noordelijke deel van Botswana’s Okavanga Delta verbindt met de Linyanti- en Kwando watersystemen, grenst aan het Selinda Reserve. Een gebied dat ongeveer 130.000 hectare groot is. In dit gebied vind je enkele van de beste safari-kampen en lodges van Botswana.

In het noordwesten ligt de wereldberoemde Okavango delta. In de maanden juni en juli vult de Okavangodelta zich geheel met water van de rivier de Cuando uit Angola, waardoor dit enorme gebied als bij toverslag verandert in een lieflijk, weelderig groen landschap met eilandjes, omzoomd door palmbomen. Dat fenomeen trekt als een magneet grote kuddes dieren aan. Centraal in de delta ligt het Moremi Nationaal Park. De BaSarwa, ofwel Bosjesmannen, die hier eens woonden zijn uit het gebied verdreven en wonen nu aan de andere kant van de Khwai rivier. Het landschap, dat tegelijk droge en natte gebieden heeft, is zéér afwisselend. De meest interessante plaatsen zijn Chiefs Island en de Moremi Tongue, de enige plaats in Botswana waar de enigszins schuwe neushoorns verblijven. Alhoewel het zeker niet het grootste reservaat van Botswana is, is het misschien wel het meest interessante vanwege de grote verscheidenheid aan landschappen, wild, vogelsoorten en activiteiten. In het reservaat wordt continue wetenschappelijk onderzoek gedaan, met name naar de zeldzame African Wilddog.

Nxai Pan en Makgadikgadi Pans National park is een minder bekend park dat ongeveer halverwege Maun en Nata ligt in het noordoostelijk deel van Botswana. Het park is ontstaan door het opdrogen van een enorm meer. Het is een open en schijnbaar verlaten landschap. De Makgadikgadi pannen staan niet altijd droog. In het regenseizoen, ruwweg vanaf medio november tot maart, vullen ze zich met water. Deze voorheen uiterst droge gebieden trekken dan de meest uiteenlopende soorten wild aan, maar vooral wildebeesten en zebra’s. De gelukkigen die de kans krijgen dit gebied te bewonderen wacht een spectaculair en wonderschoon schouwspel.

GOED OM TE WETEN

Gele lijn 4

WANNEER

Gele lijn 4

Botswana heeft een semi-aride (droog) klimaat en ondanks dat het vrijwel altijd droog en warm is, kent Botswana gedurende de zomermaanden ook een regenseizoen. Tijdens het regenseizoen komen buien slechts sporadisch voor en zijn van korte duur. Waar de buien vallen blijft onvoorspelbaar en is sterk plaatsgebonden. Het kan in het ene gebied stortregenen terwijl het een stuk verderop stralend weer is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief en ga akkoord met de voorwaarden